Uluitoarea tăcere a foștilor președinți în privința lui Trump: L-au criticat în trecut, acum președinții întârzie!

Uluitoarea tăcere a foștilor președinți în privința lui Trump: L-au criticat în trecut, acum președinții întârzie!
Photo by René DeAnda / Unsplash

Foștii președinți Clinton, Obama, Biden și George W. Bush întârzie să se exprime despre acțiunile președintelui Trump la o lună de la preluarea celui de-al doilea mandat, spre consternarea criticilor democrați care spun că vocile lor sunt extrem de necesare.

Cei care își doresc ca foștii președinți să vorbească spun că acțiunile lui Trump și potențialul acestuia de a ocoli ordinele judecătorești ar trebui să fie semnale de alarmă pentru foștii ocupanți ai Biroului Oval.

„Nimeni nu știe mai multe despre importanța președinților noștri să respecte separarea puterilor și să arate reținere decât foștii președinți”, a spus strategul democrat Joel Payne. „Având în vedere puterea continuă a lui Trump, acele voci și perspective ale foștilor noștri președinți ar fi esențiale pentru discursul public în acest moment”.

„Nu știu ce așteaptă”, a spus un fost consilier principal al lui Obama. „Nu este momentul în care Trump ignora hotărârile judecătorești. Momentul este acum”, a subliniat acesta gravitatea acțiunilor din acest zile ale președintelui Trump.

Prima lună de mandat a lui Trump a fost un vârtej de activitate în care a încercat să reducă dramatic forța de muncă federală, oferind în același timp Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk, acces la sistemele de plată guvernamentale sensibile. El a încercat, de asemenea, să schimbe legislația în privința dreptului prin naștere la cetățenia americană și să reducă dramatic cheltuielile federale.

Clinton, Biden și Obama au avertizat în mod repetat despre riscurile pentru națiune dacă Trump ar fi reales.

Biden – care a spus că a decis să candideze pentru o funcție în 2020 pentru că democrația era pe linie – a avertizat cu câteva zile înainte de a părăsi funcția despre amenințarea pe care o reprezintă o a doua administrație Trump.

În discursul de adio a lui Joe Biden, cu doar câteva zile înainte ca Trump să intre din nou în funcție, Biden a avertizat despre o oligarhie „care se conturează în America, mix de bogăție, putere și influență extreme care amenință literalmente întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale și șansa corectă a fiecăruia de a merge înainte”. El a promis că va rămâne „pe fază”.

De când și-a părăsit mandatul în 2017 și i-a dat ștafeta lui Trump, Obama a vorbit frecvent despre democrație. În decembrie, la o lună după alegerile din 2024, Obama a reînnoit un apel la pluralism - găsirea unei modalități de a trăi alături de indivizi și grupuri care sunt diferiți - și a vorbit despre ce este în joc, fără a invoca numele lui Trump.

„Pentru că alternativa este ceea ce am văzut aici în Statele Unite și în multe democrații de pe glob”, a spus Obama la forumul său anual pe această temă. „Nu doar mai multă blocaj și doar cinism public, ci o dorință tot mai mare, din partea politicienilor și a adepților acestora, de a încălca normele democratice, de a face orice pentru a-și atinge scopul, de a folosi puterea statului pentru a anihila orice critici, jurnaliști și rivali politici și chiar să recurgă la violență pentru a câștiga și a păstra puterea.

Mai multe detalii, în limba engleză, aici: THE HILL