Șah-mat pentru izolaționiști: Parteneriatul strategic dintre SUA și România consolidat prin vizita la București a delegației Congresului

Șah-mat pentru izolaționiști: Parteneriatul strategic dintre SUA și România consolidat prin vizita la București a delegației Congresului
Delegaţia Congresului SUA, democraţi şi republicani, condusă de Vern Buchanan, primită la Palatul Cotroceni, de preşedintele interimar Ilie Bolojan.

Vizita delegației Congresului SUA la București a marcat un nou capitol în colaborarea strategică dintre cele două țări, subliniind atât solidaritatea transatlantică, cât și angajamentul comun față de stabilitatea regională. Opt parlamentari americani, democrați și republicani, conduși de congresmanul Vern Buchanan, au avut discuții substanțiale cu oficialități române, inclusiv cu președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu.

Clarificări politice și încredere reciprocă
Potrivit surselor politice citate de Agerpres, delegația americană a fost „mulțumită” de explicațiile oferite de Cotroceni cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2023. Parlamentarii au cerut detalii despre contextul deciziei, iar președintele Bolojan a oferit clarificări considerate satisfăcătoare. „Discuția a fost extrem de bună, prietenoasă, dincolo de diplomația clasică. Americanii au venit cu o atitudine caldă și deschisă”, au remarcat surse apropiate negocierilor. De asemenea, nu au fost exprisme îngrijorări legate de procesele electorale din mai 2024, semn al încrederii în mecanismele democratice ale României.

Prezența militară americană – un pilon al securității
Delegația a reiterat importanța prezenței militare americane în România, descrisă ca un element esențial al politicii strategice a SUA în regiune. „Politica noastră rămâne neschimbată. Ne dorim continuarea și întărirea parteneriatului cu România”, au transmis oficialii americani. Acest mesaj vine într-un context în care amenințările la adresa securității Flancului Estic, amplificate de războiul din Ucraina, fac din cooperarea militară o prioritate comună.

Sprijin pentru Visa Waiver și solidaritate cu Ucraina
O altă prioritate discutată a fost includerea României în Programul Visa Waiver, care ar permite cetățenilor români să călătorească în SUA fără vize. Delegația a promis că va susține acest obiectiv, recunoscând progresele României în îndeplinirea criteriilor necesare. Referitor la Ucraina, congresmanii au apreciat poziția fermă a României și au demonstrat înțelegere față de sensibilitățile generate de proximitatea geografică cu conflictul. „România este un actor cheie în promovarea stabilității în regiune”, au subliniat reprezentanții SUA.

Diplomație caldă și vizionare comună
Programul vizitei a inclus și întâlniri cu parlamentari români și cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Tonul discuțiilor a fost descris ca constructiv și orientat spre viitor, cu accent pe oportunități economice și tehnologice comune. Întâlnirile au confirmat că relația bilaterală se bazează nu doar pe interese strategice, ci și pe valori democratice partajate.

Avem un parteneriat cu rezultate tangibile
Vizita delegației americane a demonstrat, încă o dată, că România ocupă un loc central pe agenda strategică a SUA. Clarificările politice, angajamentul militar și eforturile pentru Visa Waiver ilustrează o colaborare matură, adaptată la provocările globale. Într-o lume din ce în ce mai polarizată, dialogul deschis și cald dintre București și Washington rămâne un model de diplomație eficientă.