Noaptea Muzeelor - Reșița 2025: O călătorie magică sub semnul posterului

Cu fiecare primăvară, Reșița se transformă într-un carusel de cultură și istorie, iar în 2025, tradiția Nopții Muzeelor se reînoiește cu o temă captivantă: „Posterul – între artă, memorie și mesaj”. Pe 17 mai, orașul va deveni un labirint de expoziții interactive, spectacole și povestiri vizuale, invitând publicul să exploreze patru locații emblematice prin prisma afișelor care au marcat epoci întregi. Fie că ești pasionat de jazz, teatru, film sau arte vizuale, această ediție promite să transforme fiecare pas într-o călătorie prin timp și imaginație.
COMUNICAT DE PRESĂ
Reșița celebrează Noaptea Muzeelor – 17 mai 2025
Posterul – temă comună a unei nopți culturale speciale
Pe 17 mai 2025, Reșița se alătură din nou Nopții Muzeelor, eveniment de amploare europeană dedicat accesului liber la cultură. Vizitatorii sunt invitați să descopere patru spații culturale ale orașului într-un circuit inedit care are ca temă comună posterul – fie el de jazz, teatru, film sau eveniment artistic.
Traseul de vizitare și programul:
- Salonul de Artă și Industrie (str. Traian Lalescu nr. 27) – 17:00–20:00
- Teatrul de Vest Reșița (Piața 1 Decembrie 1918) – 18:00–21:00
- Muzeul Cineastului Amator (Piața Traian Vuia nr. 1–4) – 18:00–22:00
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz” (Bd. Revoluția din Decembrie 1989 nr. 22) – 18:00–21:00
Tema ediției 2025: Posterul – între artă, memorie și mesaj
Toate locațiile participante vor găzdui expoziții dedicate posterului cultural, ca formă de expresie artistică și istorică:
La Salonul de Artă și Industrie, publicul va descoperi afișe de jazz din colecția doamnei Mariana Troner Vermeșan.
Teatrul de Vest Reșița prezintă o expoziție de postere de spectacole de teatru, semnate de graficianul Piperiu.
Muzeul Cineastului Amator, găzduit de Centrul Universitar UBB din Reșița, oferă o dublă experiență:
- La parterul clădirii, în holul principal, sunt expuse sculpturi ale maestrului Constantin Lucaci în cadrul expoziției permanente „Spațiu și Lumină”, un spațiu expozițional aparținând Casei Orășenești de Cultură Bocșa. (Foto 1)
- În fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 August”, reamenajată ca spațiu muzeal, vizitatorii pot admira afișe de film din patrimoniul Muzeului Banatului Montan Reșița, parte a proiectului „Afișul la vedere!”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. (Foto 2)
La Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, publicul este invitat să descopere o expoziție de afișe de la manifestările culturale organizate de instituție în perioada ianuarie–mai 2025 (Foto 3), dar și două expoziții documentare dedicate unor figuri emblematice:
- 105 ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (*18 mai 1920, Wadowice – †2 aprilie 2005, Vatican): expoziție filatelică din colecția Erwin Josef Țigla;
- 150 de ani de la nașterea Fericitului Episcop Martir greco-catolic dr. Valeriu Traian Frențiu (*25 aprilie 1875, Reșița – †11 iulie 1952, închisoarea de la Sighet): expoziție documentară din colecția Bogdan Andrei Mihele.
TOMBOLĂ CU PREMII PENTRU PARTICIPANȚI
Pe parcursul serii, vizitatorii vor primi fluturași cu traseul și programul locațiilor participante. La fiecare spațiu vizitat, aceștia vor putea primi o ștampilă. La final, cei care colectează toate cele patru ștampile vor putea participa la o tombolă cu premii, organizată special cu ocazia acestui eveniment.
Premiile puse în joc:
- 3 tricouri imprimate manual prin linogravură
- 1 plachetă decorativă cu Reșița, turnată din aluminiu
Eveniment conex: Skirt Bike Reșița – 16 mai 2025
În avanpremiera Nopții Muzeelor, pe 16 mai, va avea loc evenimentul Skirt Bike Reșița, o plimbare pe bicicletă adresată în special doamnelor și domnișoarelor, dar deschisă tuturor. Plecarea se va face din centrul orașului, de la fântână, și va aduce o notă de culoare și dinamism preambulului cultural.
Organizatori: Centrul Universitar UBB din Reșița, Muzeul Cineastului Amator, Salonul de Artă și Industrie,Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin,Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, Biblioteca Județeană "Paul Iorgovici" Caraș-Severin Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa și Compartimentul Casa Orășenească de Cultură din cadrul Primăriei Bocșa, Sala Muzeală "Constantin Lucaci - Spațiu și Lumină" Bocșa, Muzeul Banatului Montan, Casa de Cultură Studențească Reșița, Teatrul de Vest Reșița.




Comments ()