Interzisă în Ucraina! Ambasada Ucrainei reacționează după ce Diana Șoșoacă i-a scris lui Vladimir Putin, cerând teritorii ucrainene

Interzisă în Ucraina! Ambasada Ucrainei reacționează după ce Diana Șoșoacă i-a scris lui Vladimir Putin, cerând teritorii ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a decis, luni, 17 martie, să interzică accesul Dianei Șoșoacă pe teritoriul țării. Lidera partidului românesc de extremă dreapta S.O.S. România, recunoscută pentru pozițiile sale pro-ruse și declarațiile frecvente împotriva Ucrainei, a fost sancționată după ce a adresat scrisori președintelui rus Vladimir Putin. În acestea, Șoșoacă „aplaudă invazia rusă în Ucraina și cere anexarea unor teritorii ucrainene”, conform surselor citate de pravda.com.ua.

Ambasada Ucrainei la București a răspuns prompt, denunțând cu tărie mesajele președintei SOS. În scrisoarea trimisă lui Putin, Șoșoacă a cerut „recuperarea” unor zone pe care le consideră „teritorii românești ocupate ilegal de Ucraina datorită Pactului Ribbentrop-Molotov”. Instituția diplomatică a respins aceste afirmații, descriindu-le ca „inadmisibile” și „contrare dreptului internațional”, încălcând Carta ONU și principiile suveranității teritoriale.

„Condamnăm orice încercare de a legitima agresiunea rusă sau de a submina integritatea Ucrainei. Colaborarea cu un regim care comite atrocități zilnic împotriva poporului ucrainean este profund imorală”, a subliniat Ambasada într-un comunicat. Reprezentanții ucraineni au remarcat, de asemenea, simbolismul datei de 17 martie: exact doi ani de la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

Contextul scrisorii: respingerea candidaturii și retorica anti-UE

Scrisoarea controversată a fost redactată într-un moment tensionat din cariera politică a Dianei Șoșoacă. Sâmbătă, 15 martie 2025, Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins pentru a doua oară candidatura la alegerile prezidențiale, invocând nerespectarea condițiilor legale. Șoșoacă a atribuit decizia pozițiilor sale pro-ruse și susținerii unei politici de neutralitate pentru România, pe care le-a numit „motivul real al excluderii”.

În textul adresat liderului Kremlinului, ea a acuzat Uniunea Europeană și NATO că „sabotează suveranitatea României”, trăgând țara „într-un război inutil”. „Am candidat pentru a proteja România de ambițiile sinucigașe ale Bruxelles-ului, dar tocmai de aceea am fost eliminată din cursă”, a scris Șoșoacă, adăugând că dorește „relații strategice cu Rusia”, care să evite implicarea în conflictul din Ucraina.

Punctul cel mai exploziv al scrisorii a fost cererea de a discuta, în eventualele negocieri de pace, „returnarea teritoriilor românești cedate Ucrainei prin Pactul Ribbentrop-Molotov”. Această afirmație a stârnit indignare la Kiev, care o consideră o tentativă de a legitima pretențiile teritoriale ale Rusiei.

Critici la adresa UE și promisiunea de partenariat cu Moscova

Șoșoacă a mai atacat Uniunea Europeană, afirmând că aceasta „înrobește România” și o forțează să adopte politici contrare voinței cetățenilor. „Dacă Bruxelles-ul vrea război, să trimită proprii oficiali în tranșee, nu pe români”, a declarat ea, pledând pentru o politică externă independentă, orientată spre cooperarea cu Rusia.

În încheiere, lidera S.O.S. România a exprimat dorința de a construi o relație de respect și cooperare cu Rusia, în cadrul unui parteneriat diplomatic și economic. Ea a reafirmat că România trebuie să rămână un stat suveran și independent, și că politica externă a țării trebuie să reflecte voința poporului român, nu interesele externe ale UE.

Ambasada Ucrainei a reiterat, în final, importanța relațiilor bilaterale cu România, bazate pe respect reciproc și angajament comun față de securitatea europeană.