HARVARD: România are a 20-a cea mai sofisticată economie din lume! Este mai complexă decât ar sugera nivelul de dezvoltare, avansând cu 20 de locuri în ultimii 20 de ani

HARVARD: România are a 20-a cea mai sofisticată economie din lume! Este mai complexă decât ar sugera nivelul de dezvoltare, avansând cu 20 de locuri în ultimii 20 de ani

România se află pe locul 20 în clasamentul celor mai complexe economii din lume, un top realizat de prestigioasa universitate americană Harvard, care analizează 145 de țări. Primele locuri sunt ocupate de Japonia, Coreea de Sud și Elveția. Comparativ cu acum un deceniu, economia românească a devenit mai complexă, urcând nouă poziții în clasament. Față de acum două decenii, avansul este de aproximativ 20 de locuri.

Indicatorul complexității studiază nu doar cât de dezvoltată este o țară, ci și ce și cum produce și, mai ales, cât de sofisticate sunt bunurile și serviciile pe care le trimite peste graniță, la export. „Această îmbunătățire se datorează diversificării exporturilor. România are o economie mai complexă decât s-ar putea anticipa având în vedere nivelul său de dezvoltare (PIB pe cap de locuitor)”, explică analiștii de la Harvard.

Studiul arată că ritmul de creștere al exporturilor a depășit cel al economiei în ansamblu. Astfel, exporturile au devenit un pilon tot mai important pentru România. De la mașini și îmbrăcăminte până la produse energetice și materii prime agricole, România exportă o varietate largă de bunuri și servicii.

Analiștii de la Harvard nu sunt singurii care observă acest progres. Charlotte Ruhe, director general al BERD pentru Europa Centrală și de Sud-Est, a subliniat recent că firmele din Polonia și România au devenit extrem de sofisticate și pot concura la nivel global. De asemenea, a menționat că, datorită unei diversități economice mai mari, România este mai puțin dependentă de industria auto comparativ cu Ungaria sau Slovacia, ceea ce o face mai puțin expusă la șocurile economice actuale.

La începutul anilor ’90, imediat după căderea comunismului, România era cunoscută în principal ca exportator de îmbrăcăminte și încălțăminte, produse realizate în sistemul lohn (cu valoare adăugată minimă). Aceste produse reprezentau o treime din totalul exporturilor țării. În ultimii 15 ani, sectorul auto a cunoscut o dezvoltare semnificativă, iar în perioada recentă, domenii precum electronice, electrocasnice și IT au câștigat teren. Este evident că economia românească a devenit mai complexă, dar care sunt perspectivele de viitor?

Potrivit economiștilor de la Harvard, perspectivele nu sunt pe deplin optimiste. Deși progresul este evident, există provocări semnificative care trebuie abordate pentru a menține și accelera această tendință pozitivă.