Generalul Cătălin Zisu, sub control judiciar în dosarul fraudei de 2,4 milioane de euro. Cauțiune de 1 milion de lei și tablouri de lux descoperite

Generalul Cătălin Zisu, sub control judiciar în dosarul fraudei de 2,4 milioane de euro. Cauțiune de 1 milion de lei și tablouri de lux descoperite

1. Măsura judiciară și contextul anchetei

Generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, comandantul Logisticii Armatei Române, a fost plasat sub control judiciar pe 14 februarie 2025, fiind obligat să depună o cauțiune de 1 milion de lei . Această decizie a fost luată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unei anchete complexe care vizează un prejudiciu de peste 2,4 milioane de euro, legat de contracte fictive pentru extinderea Cimitirului Militar Ghencea .

Ancheta se concentrează pe perioada 2022–2023, când Zisu, în calitate de șef al Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei, ar fi aprobat lucrări neexecutate sau supraevaluate, precum evacuarea pământului și umplerea cu moloz, în colaborare cu firma Garden Center Grup.


2. Descoperiri șocante: Tablouri, ceasuri Rolex și proprietăți ascunse

În timpul perchezițiilor efectuate în 22 de locații (inclusiv la sediul Comandamentului Logistic și la Hotelul Haiducului), procurorii au descoperit peste 2.000 de tablouri, ceasuri Rolex (printre care un model Daytona de 60.000 de euro) și genți de lux. Aceste bunuri au fost găsite în locuința unei persoane apropiate generalului, unde Zisu le-ar fi ascuns după ce DNA a cerut documente cu șase luni în urmă.

De asemenea, au fost identificate acte ale unor proprietăți din Turcia și documente care atestă deținerea a două case în România (una în Prahova și una în București) și a unui teren intravilan . Acestea contrastează cu veniturile oficiale ale generalului: 182.259 lei/an din soldă și 17.253 lei/an din norme de hrană.


3. Conexiuni politice și acuzații de abuz în serviciu

Zisu este considerat un apropiat al generalilor Nicolae Ciucă (fost șef al Armatei) și Lucian Pahonțu (șef al SPP), relații evidențiate și în fotografii publice . Ancheta aduce în prim plan și acuzații de fals în înscrisuri și complicitate la abuz în serviciu, vizând atât pe Zisu, cât și pe colonelul în rezervă Lucian Amorăriței și omul de afaceri Ionel Olteanu (patronul Garden Center Grup).

Printre măsurile dispuse se numără:

  • Interdicția de a părăsi țara fără acordul DNA;
  • Suspendarea funcției de comandant al Comandamentului Logistic;
  • Obligația de a nu comunica cu persoane implicate în dosar.

4. Reacții și implicații ale cazului

Cazul a stârnit deja un val de controverse, mai ales că Zisu a fost implicat anterior în scandaluri legate de abuzuri de putere. Patronul FCSB, Gigi Becali, l-a acuzat public în 2023 că a blocat meciurile echipei sale pe stadionul Ghencea.

Procurorii susțin că sumele frauduloase au fost folosite pentru acreditarea nejustificată a societății Garden Center Grup, cu aproximativ 12 milioane de lei . Ancheta continuă, iar Zisu riscă înlocuirea controlului judiciar cu arest preventiv dacă încalcă obligațiile.


5. Ce urmează?

Generalul are 7 zile pentru a plăti cauțiunea de 1 milion de lei, iar ceilalți inculpați (Olteanu și Amorăriței) trebuie să depună 1 milion, respectiv 500.000 de lei . Procesul va testa transparența sistemului juridic român în combaterea corupției din structurile militare, mai ales într-un context în care luxul descoperit contrastează cu veniturile modeste declarate.

Surse: HotNews.ro, G4Media.ro, Agerpres, DNA.