De 4 ani tot pe hârtie: Modernizarea căii ferate Timișoara - Reșița cu extensia Voiteni – Stamora Moravița are acum prima documentație aprobată

După patru ani de planuri și discuții, proiectul de modernizare a liniei ferate Timișoara – Reșița, cu extensia Voiteni – Stamora Moravița, a înregistrat un pas semnificativ: documentația tehnică, Studiul de Prefezabilitate și cel de Fezabilitate au fost aprobate de Consiliul Local Timișoara (CLT) la 25 martie 2025. Investiția, estimată la 850 de milioane de euro (4,2 miliarde de lei cu TVA), promite să reducă timpul de călătorie dintre Timișoara și Reșița la sub o oră, prin intermediul trenurilor-tramvaie care ar circula cu viteze de până la 120 km/h.
Un proiect transformator, dar cu obstacole financiare
Dacă lucrările ar începe în ritm sustinut, modernizarea celor 118 km de cale ferată ar putea fi finalizată în patru ani. Însă, în plenul CLT, consilierul Dan Diaconu a evidențiat dilema principală: sursa de finanțare. „Șansa ca culoarul Timișoara - Moravița să fie finanțat din fonduri europene este mare, dar secțiunea Voiteni - Reșița are șanse reduse”, a explicat reprezentantul administrației, Lățcău. Primarul Dominic Fritz a completat: „Proiectele astea necesită flexibilitate. Unele eșuează, altele apar. E bine să avem opțiuni în sertar. Din PNRR, însă, e puțin probabil”.
Detalii tehnice: două tronsoane, provocări diferite
Proiectul este împărțit în două tronsoane critice:
- Timișoara Nord – Stamora Moravița (58 km), cu un cost de 2,5 miliarde de lei. Lucrările includ reabilitarea a 9 stații, 23 de treceri la nivel, 21 de poduri și 19 podete. Durata estimată: 50 de luni.
- Reșița – Voiteni (59 km), evaluat la 1,67 miliarde de lei. Aici, lucrările se desfășoară în două etape: reînnoirea liniei (potențial finanțată prin PNRR) și modernizarea șinelor (necesitând fonduri suplimentare). Sunt implicate 35 de treceri la nivel, 12 poduri și 119 podete, cu o durată totală de 60 de luni.
Beneficii vs. Incertitudini
Odată finalizat, traseul va asigura o conexiune rapidă între Reșița, Timișoara, Aeroportul Traian Vuia și punctul de frontieră cu Serbia, spornind atât traficul de călători (cu trenuri la fiecare 20 de minute), cât și cel de marfă. Însă, lipsa clarității privind finanțarea tronsonului Reșița-Voiteni riscă să lase proiectul în „stadiul de hârtie”.
Un protocol semnat în 2021
Inițiativa a fost lansată în 2021, printr-un protocol între Primăriile Timișoara și Reșița, Consiliile Județene Timiș și Caraș-Severin, și CFR SA, cu scopul de a atrage fonduri europene sau din PNRR. Documentația tehnică a fost avizată anul trecut și de CFR, dar drumul spre implementare rămâne abrupt.
Concluzie: Deși proiectul are acum avizele necesare, lipsa angajamentului financiar concret menține întrebări despre viitorul lui. Pentru locuitorii din vestul țării, care așteaptă de zeci de ani o cale ferată modernă, speranța rămâne că acest „tren al progresului” nu va deraia din nou în birocrație.
Comments ()