Cinci direcții strategice pentru politica externă a României în contextul tensiunilor politice internaționale actuale

Cinci direcții strategice pentru politica externă a României în contextul tensiunilor politice internaționale actuale
Photo by ALEXANDRE LALLEMAND / Unsplash

În contextul tensiunilor politice internaționale din ultima perioadă, România trebuie să joace un rol activ și semnificativ în procesul decizional care va influența viitorul regiunii noastre.

Acestea ar fi cele cinci posibile direcții strategice pentru politica externă:

Dialog direct cu Franța: Stabilirea unui contact imediat cu președintele francez, Emmanuel Macron, preferabil înainte de întâlnirea de astăzi, 17 Februarie. Ulterior, trebuie organizată rapid o discuție pentru a aborda punctele discutate în cadrul reuniunii informale. România trebuie să își expună argumentele și să demonstreze că trebuie inclusă în discuțiile privind viitorul UE și al regiunii noastre.

Relansarea parteneriatului cu Polonia: Organizarea urgentă a unei întâlniri între guvernele României și Poloniei. Deși acest demers este în curs de pregătire, procesul trebuie accelerat. Este crucială semnarea unui nou acord de cooperare în domeniul apărării, combaterea amenințărilor cibernetice și crearea unui mecanism eficient de consultare pe teme europene și NATO. De asemenea, trebuie consolidată poziția României în regiune prin întărirea flancului estic.

Contact cu oficiali americani de top: Inițierea unor discuții cu reprezentanți de rang înalt ai SUA, precum Secretarul de Stat, Marco Rubio, Secretarul Apărării, Pete Hegseth, sau chiar vicepreședintele JD Vance. Aceste întâlniri trebuie pregătite meticulos, incluzând informații clare despre alegerile prezidențiale din România, situația regională, rolul strategic al țării noastre și propuneri concrete pentru colaborarea viitoare cu Statele Unite.

Consultări publice ample: Lansarea unui proces larg de consultări publice privind viitorul României în context european și internațional. Acesta trebuie să includă direcții clare și o strategie coerentă, de la formarea profesională a funcționarilor și modernizarea diplomației, până la dialoguri structurate cu experți și consultări cetățenești. România trebuie să devină un actor influent pe scena internațională.

Politică internă solidă: Fără o bază internă puternică, este dificil să fim relevanți pe plan extern. Este esențial să convocăm CSAT, să numim lideri cu reputație solidă în domeniul apărării și securității, să stabilim termene clare pentru investigarea ingerințelor străine și a acțiunilor ilegale legate de alegerile din România, să revizuim bugetul național în funcție de noile realități și să adaptăm bugetul de apărare și securitate la provocările actuale. De asemenea, trebuie să dezvoltăm o strategie pentru industria apărării și să aliniem achizițiile militare cu obiectivele de politică externă.

🔹 Pentru a atinge aceste obiective, România trebuie să mobilizeze toate resursele disponibile. Nu mai putem permite diviziunile politice și nici să rămânem blocați de persoane care nu au demonstrat capacitatea de a acționa rapid în domeniul politicii externe și europene.

🔹 În aceste zile, se decide viitorul României pe scena europeană și internațională. Istoria va judeca pe cei care nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, iar lipsa de acțiune ne poate costa pe toți.