CASCADA BIGĂR: Pasarela suspendată prinde contur în inima Parcului Cheile Nerei – Un nou capitol pentru turismul sustenabil

Lucrările încep, după ani de așteptare și amânări
„Am demarat lucrările pentru construirea pasarelei suspendate, un proiect important care va aduce un plus de atractivitate și siguranță zonei. Primele module ale pasarelei au sosit deja și, în perioada următoare, vom începe montarea”, a anunțat Adrian Stoicu, primarul comunei Bozovici, pe pagina sa de Facebook. Proiectul, finanțat cu aproape 800.000 de euro prin Compania Națională de Investiții, promite să redea farmecul zonei după șocul și dezamăgirea prăbușirii parțiale a cascadei în 2021.



Un proiect cu istorie: de la planuri la obstacole
Inițiat în 2021, proiectul a întâmpinat întârzieri repetate din cauza unor necorelări tehnice și bugetare. „A fost o necorelare între proiectul celor de la CNI și situația din teren. Cei de la CNI au omis o prindere mai specială în parapetul de beton”, a explicat Stoicu în 2023, subliniind dificultăți legate de accesul turiștilor pe marginea drumului. Problemele s-au acumulat: de la lipsa semnalului pentru ridicări topografice până la ajustări de traseu și întârzieri în aprobări.
Mai mult decât o pasarelă: o transformare a zonei
Pasarela suspendată de 400 de metri, amplasată pe malul râului Miniș, va conecta parcarea cu cascada, eliminând riscul de a circula pe carosabil. În paralel, se amenajează:
- 30 de căbănuțe pentru producătorii locali, unde se vor vinde miere, brânzeturi și produse tradiționale;
- Grupuri sanitare moderne și iluminat pentru vizitare nocturnă;
- Parcări extinse și sistem de supraveghere pentru prevenirea comportamentului neadecvat.
De ce este crucială finalizarea?
După prăbușirea cascadei, numărul turiștilor a scăzut dramatic. „Turiștii vin acum, dar nu ca înainte. Pasarela va oferi o perspectivă unică și va readuce magia”, afirmă Stoicu. Investiția face parte dintr-un plan mai larg de revitalizare a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, combinând siguranța cu experiența turistică.
Un fenomen geologic viu: cascada „crește” în permanență
Ceea ce unii turiști nu știu este că Bigăr nu este doar o cascadă, ci un proces geologic activ. Aceasta s-a format timp de secole prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a acoperit un strat vechi de mușchi, transformându-l în rocă. Mușchiul proaspăt continuă să se dezvolte peste depozitele mineralizate, iar apa, curgând peste acest „covor viu”, adaugă straturi noi de calcar.
Astfel, cascada crește în dimensiuni cu fiecare an care trece, iar structura sa delicată o face extrem de sensibilă la intervenția umană. Pasarela suspendată nu doar protejează turiștii, ci și păstrează acest ecosistem unic, evitând călcarea zonei și degradarea stratului de mușchi.



Provocări rămase: întârzierile nu sunt o excepție
Deși modulele au sosit, termenul final rămâne necunoscut. „E greu să dai un pronostic, mai ales cu constructorii”, recunoaște primarul. Problemele de coordonare dintre proiectanți, CNI și executorii de șantier persistă, dar optimismul oficialităților este vizibil: „Ne adaptăm și rezolvăm pe cât putem”.
A meritat așteptarea!
Pasarela de la Bigăr nu este doar o structură metalică, ci un simbol al renașterii. Transformarea zonei, de la infrastructură la promovarea meșteșugurilor locale, arată că turismul românesc poate evolua – chiar și după șocuri naturale. Cum remarca Stoicu: „Nu se întâmplă peste noapte, dar prin muncă, totul este posibil” . Restul depinde de viteza constructorilor– și de voința naturii de a colabora.
Comments ()