Berlin și Londra analizează misiuni de pace în Ucraina. Liderii europeni se reunesc la Paris în umbra dialogului cu SUA

Berlin și Londra analizează misiuni de pace în Ucraina. Liderii europeni se reunesc la Paris în umbra dialogului cu SUA
Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei

Se intensifică discuțiile privind implicarea europeană în stabilizarea Ucrainei, după ce oficialii germani și britanici au indicat posibilitatea trimiterii de forțe de menținere a păcii în regiune. Dezbaterile au capăt de urgență în contextul summitului organizat luni, 17 februarie, la Paris de președintele francez Emmanuel Macron, la care participă șefi de stat și de guvern din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca, alături de reprezentanții UE și NATO. Discuțiile au loc pe fondul unor contacte neașteptate – senatorul american Marco Rubio s-a întâlnit recent cu omologul său rus, Serghei Lavrov, înaintea unor potențiale negocieri între fostul președident SUA Donald Trump și liderul Kremlinului, Vladimir Putin.

Poziția Germaniei: implicare condiționată de acordul de pace
Oponenenta conservatoare CDU/CSU, care ar putea deveni prima forță politică după alegerile federale de sfârșit de săptămână, susține o eventuală participare germană la o misiune de securitate în Ucraina. Jürgen Hardt, expertul în politică externă al alianței de centru-dreapta, a subliniat că Berlinul nu ar rămâne pasiv dacă se semnează un acord de pace: „Este greu de conceput ca Germania să stea deoparte în acest proiect”, a declarat el pentru BBC Today, sublinind că implicarea militară ar fi posibilă doar după încheierea negocierilor.

Marea Britanie nu exclude opțiunea militară
Premierul britanic Keir Starmer a confirmat într-un articol pentru Daily Telegraph că Londra ar putea contribui cu trupe pentru a consolida un posibil armistițiu. „Nu este o decizie ușoară, dar orice efort care sprijină securitatea Ucrainei servește indirect protejării întregului continent și a Regatului Unit”, a argumentat Starmer. Liderul laburist, care participă la summitul de la Paris, urmează să se întâlnească în zilele următoare cu Donald Trump, într-un context de incertitudine privind poziția viitoare a SUA.

Suedia deschisă la colaborare post-conflict
Țara scandinavă și-a exprimat disponibilitatea de a se alătura unui mecanism de stabilizare, condiționând însă participarea de încheierea unui acord de pace „echitabil și conform dreptului internațional”, care să împiedice reluarea ostilităților de către Rusia. „Odată ce vom avea un astfel de armistițiu, va fi esențial să asigurăm mecanisme de aplicare – iar Suedia nu se autoexclude din acest proces”, a declarat ministra de externe Maria Malmer Stenergard pentru postul Sveriges Radio.