Anca Todoni, noua stea a tenisului românesc: După triumful din Turcia, românca urcă pe locul 82 WTA

Anca Todoni, noua stea a tenisului românesc: După triumful din Turcia, românca urcă pe locul 82 WTA
Anca Todoni, triumfătoare la turneul din Antalya, urcă pe locul 82 WTA

Cu o generație de veterane apropiindu-se de finalul carierei (Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Irina Begu) și altele încă în căutarea consecvenței (Jaqueline Cristian, Gabriela Ruse), România pare să fi găsit în Anca Todoni noua sa speranță pentru tenisul de elită. Tânăra de 20 de ani, clasată a șasea în topul mondial al jucătoarelor sub 21 de ani, a confirmat așteptările într-un mod spectaculos: a câștigat turneul WTA 125 de la Antalya, al treilea trofeu din carieră, și a urcat pe locul 82 WTA, cea mai bună poziție a sa de până acum.

Drumul spre triumf: De la ezitare la dominare

Turneul turcesc a fost o lecție de tenis și caracter pentru Anca. În sferturi, a trecut cu autoritate de favorita nr. 3, Arantxa Rus (6-7, 6-4, 6-2), într-un meci marcat de o revenire incredibilă după pierderea primului set. Apoi, în semifinale, a beneficiat de abandonul franțuzoaicei Clara Burel (6-2, 3-2). Dar transformarea spectaculoasă a venit în finală: împotriva spaniolei Leyre Romero Gormaz, Anca a început cu ezitări, pierzând serviciul de două ori în primele 5 game-uri. După un scurt reset, însă, a trecut în modul dominare: 6-3 în primul set, apoi 6-2 în al doilea.

Premiile: Bani, puncte și acces la marile arenă

Titlul de la Antalya îi aduce Ancăi 15.000 de dolari și 125 de puncte WTA, suficiente pentru a ajunge pe locul 82 mondial. Performanța este și mai remarcabilă dacă privim statisticile: din cele trei finale WTA disputate până acum (Bari și Bolivia Open în 2023, Antalya în 2024), toate s-au încheiat cu trofee în mâinile româncei. Acest salt în clasament îi deschide uși pe care până acum le putea doar visa:

  • Acces direct la turneele WTA 1000 de la Madrid și Roma, unde va putea testa abilitățile pe zgură împotriva elitei mondiale;
  • Șansa de a juca pe tabloul principal de la Roland Garros, după ce în 2023 a fost eliminată în calificări.

Viitorul: „Vreau să fiu consecventă și să inspir tinerii”

Deși modestă, Anca recunoaște că visează la mai mult: „Fiecare victorie îmi dă încredere că pot să concurez la cel mai înalt nivel. Vreau să devin o prezență constantă în turnee și să arăt că tenisul românesc are un viitor”, a declarat tânăra, antrenată de Marius Coman. Specialiștii o compară cu Simona Halep nu doar datorită tehnicii pe zgură, ci și pentru lupta pe teren și calmul sub presiune.

Cu un an înainte de a intra oficial în circuitul „senior”, Anca Todoni are tot timpul să transforme promisiunea în realitate. Iar România, după ani în care s-a agățat de gloriile trecutului, pare să aibă în ea o nouă eroină pe care să o susțină cu mândrie.

Anca Todoni transformă visul unui top 50 într-o șansă reală – readucând România pe harta tenisului

Dacă până acum performanțele Ancăi au fost văzute ca promițătoare, cifrele vorbesc clar: cu 3 titlure în 12 luni și un salt de peste 100 de locuri în clasamentul WTA din ultimul an, ea demonstrează că rigoarea și ambiția pot transforma un vis îndepărtat în plan concret. Specialiștii o includ deja în discuțiile despre viitoarele vedete ale zgurei, iar calificarea la turneele WTA 1000 de la Madrid și Roma îi vor oferi șansa de a confrunta elitele.

Pentru România, care a rămas fără o lideră clară în tenisul feminin după retragerea Simonei Halep, Anca este mai mult decât o simplă speranță: cu fiecare victorie, ea reconstruiește legătura dintre tenisul românesc și marile scene mondiale. „Nu vreau doar să intru în top 50 – vreau să rămân acolo și să devin un model”, a afirmat tânăra, într-un interviu recent. Iar cu Roland Garros la orizont – primul Grand Slam în care ar putea juca pe tabloul principal –, povestea ei are șansa să devină primul capitol al unei noi ere.